Bmi Berekenen

icon
icon
Year
Kg
icon
Cm

**De body mass index (BMI)-calculator schat de hoeveelheid lichaamsvet die een persoon heeft in relatie tot leeftijd, lengte en gewicht.

Wat is mijn BMI?

BMI berekenen? Dit doe je eenvoudig online, wij berekenen de formule op basis van je lengte en gewicht. Dit is nog nooit zo eenvoudig geweest.

 

HOE BEREKEN JE JE BMI?

  1. Voer uw geslacht, leeftijd, gewicht en lengte in om de meest nauwkeurige BMI mogelijk te krijgen.

  2. Ga na of je BMI een gezonde BMI is of dat je onder- of overgewicht hebt. Ook wordt uw ideale gewicht op basis van uw leeftijd en lengte aangegeven.

  3. Heb je geen gezonde BMI? Kom dan in actie om af te vallen, aan te komen of gewoon voor een gezondere levensstijl te gaan!

Het is belangrijk om je geslacht aan te geven omdat er voor volwassenen natuurlijk andere BMI waarden gelden dan voor kinderen en er is ook een verschil tussen mannen en vrouwen.

- Bereken BMI woman

- Bereken BMI man

- Bereken BMI child

BMI staat voor Body Mass Index, het is een alternatieve naam voor de quetelet index (QI). Het gaat om de verhouding tussen je lengte en je gewicht, aan de hand waarvan je kunt bepalen of je overgewicht of ondergewicht hebt. Natuurlijk heb je met een paar kilo te veel niet direct last van overgewicht en ondergewicht leidt niet direct tot anorexia, al is het wel belangrijk om de grenzen in de gaten te houden.

Benieuwd naar je BMI als je zwanger bent of wil je er regelmatig voor zorgen dat je een berekening kunt maken aan de hand van de formule? Je BMI is een momentopname, het is belangrijk om deze te interpreteren op basis van bijvoorbeeld je huidige levensfase. Heeft u ernstig overgewicht of ernstig ondergewicht? In die gevallen is het verstandig om een arts of een specialist op het gebied van voeding en/of sport te informeren over uw gewicht en lengte. De kans bestaat dat u direct actie moet ondernemen om hier iets aan te doen en uw gezondheid in veiligheid te brengen.

UNDERWEIHT OR OVERWEIGHT (ANNOREXIA OR OBESITY)

Heb je een BMI veel lager dan 18 en zie je niet direct mogelijkheden om daar iets aan te doen? In dat geval heb je ernstig ondergewicht, het is belangrijk om direct hulp te zoeken. Een te laag gewicht is net zo ongezond als een te hoog gewicht. Daarnaast bestaat de kans dat iemand met een body mass index veel lager dan 18 last krijgt van psychische en lichamelijke klachten. Je kunt iemand helpen door erover te praten, uiteindelijk willen we allemaal op een gezond gewicht komen.

Heb je een BMI boven de 40? Een BMI hoger dan 40 betekent ziekelijk overgewicht, dus het is belangrijk om direct contact op te nemen met een arts. Alleen zo is het mogelijk om tijdig actie te ondernemen en er iets aan te doen. Zo'n mate van overgewicht kan wijzen op morbide obesitas, wat een stapje verder gaat dan wanneer iemand een BMI tussen de 30 en 40 heeft. Zou je zelfs een BMI van 50 of hoger halen? Dan is er sprake van superobesitas en kan het gewicht direct schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

 

BMI ALS JE ZWANGER BENT

Je BMI berekenen tijdens je zwangerschap? Natuurlijk kom je aan tijdens de zwangerschap, iets waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van je BMI. Sommige vrouwen komen echter veel meer aan dan andere, daarom is het zeker de moeite waard om je BMI te berekenen als je zwanger bent. U kunt dan uw lengte en gewicht blijven invullen, net als het gewicht dat u had voordat u zwanger werd. Reken het daarom regelmatig uit, zodat je op die gegevens kunt terugvallen voordat je zwanger raakt en meer aankomt.

Wilt u uw index berekenen terwijl u zwanger bent? Dan is het ook belangrijk om aan te geven wanneer je uitgerekend bent. Op basis hiervan is het mogelijk om de Rosso-curve toe te passen, aan de hand waarvan je duidelijk kunt zien waar de gewichtstoename tijdens de zwangerschap vandaan komt. Zo kun je ook tijdens de zwangerschap je BMI berekenen en ben je goed op de hoogte van je gewicht in verhouding tot je lengte.

BMI FORMULA

Benieuwd naar de formule? Het is van de oorsprong van de QI-formule, die we hebben leren kennen als de formule voor de berekening van de BMI. We berekenen de Quetelet Index in kilogrammen gedeeld door de lengte in het kwadraat. De formule is wat dat betreft niet moeilijk:

BMI = massa in kilogram / lengte in meters in het kwadraat

Stel, je wilt de BMI berekenen van iemand die 90 kilogram weegt en 175 centimeter lang is. Dan kun je de formule als volgt invullen: BMI = 90 kilogram / (1.75m x 1.75m) = 90 kilogram / 3.0625 = 29.39

Zoals je aan de berekening kunt zien, heeft deze persoon eigenlijk overgewicht. De berekening levert een BMI van 29 op, waarmee de persoon dicht bij ernstig overgewicht komt. Er is nog steeds alleen sprake van 'overgewicht', maar in dit geval is voorzichtigheid geboden.

Wil je regelmatig de BMI weten en ben je benieuwd hoe deze verandert op basis van je lengte of gewicht? Naarmate je langer wordt, kun je aankomen, wat geen probleem is voor je body mass index. Op het moment dat je gewicht gelijk zou blijven en je in lengte toeneemt, zorg je ervoor dat je BMI afneemt. Wil je de BMI berekenen als je lengte gelijk is gebleven en je bent aangekomen? Je hogere gewicht deel je dan door een gelijk gebleven lengte, zodat je zult merken dat er een hogere score uitkomt.

Je kunt je BMI bepalen om te zien hoe het nu met je gaat, door dit regelmatig te doen kun je een trend in kaart brengen en zien hoe je gewicht en lengte zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Dat is vooral interessant als je begint te groeien, net als wanneer je lichaam stopt. U kunt uw BMI berekenen voordat u de groeispurt krijgt, vervolgens uw BMI berekenen tijdens de groeispurt en ten slotte uw BMI berekenen wanneer u uw uiteindelijke lengte bereikt. Vanaf dat moment is het op basis van je index belangrijk om een gezond gewicht voor je lengte te behouden.