Hoe onderhoud ik mijn kunstgebit?

Het onderhoud van een kunstgebit is essentieel om ervoor te zorgen dat het schoon, fris en comfortabel blijft. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het onderhouden van je kunstgebit:

1. Reinig je kunstgebit dagelijks: Maak er een gewoonte van om je kunstgebit minstens één keer per dag grondig te reinigen. Gebruik hiervoor een speciale protheseborstel en mild reinigingsmiddel, zoals een niet-schurende zeep of een speciale prothese-reinigingsoplossing. Vermijd het gebruik van tandpasta, omdat dit te schurend kan zijn voor het kunstgebit.

2. Verwijder voedselresten: Spoel je kunstgebit na elke maaltijd af om voedselresten te verwijderen. Vergeet niet om ook je mondholte goed te spoelen. Voorkom dat voedselresten vast komen te zitten tussen je tandvlees en je kunstgebit, omdat dit irritatie of ontsteking kan veroorzaken.

3. Wees voorzichtig bij het reinigen: Zorg ervoor dat je je kunstgebit boven een zachte handdoek of een met water gevulde wastafel reinigt. Dit voorkomt dat het kunstgebit beschadigd raakt als het per ongeluk uit je handen valt. Vermijd ook het gebruik van warm of kokend water, omdat dit het kunstgebit kan vervormen.

4. Borstel je tandvlees, tong en gehemelte: Naast het reinigen van je kunstgebit, is het belangrijk om ook je tandvlees, tong en gehemelte te poetsen. Gebruik een zachte tandenborstel en water om deze gebieden voorzichtig te reinigen. Dit helpt bij het verwijderen van bacteriën en voorkomt slechte adem.

5. Laat je kunstgebit 's nachts weken: Plaats je kunstgebit 's nachts in een glas met water of een speciale prothese-reinigingsoplossing. Dit helpt om het vochtgehalte van het kunstgebit op peil te houden en voorkomt uitdroging en vervorming.

6. Vermijd schurende materialen en chemicaliën: Gebruik geen harde borstels, schurende reinigingsmiddelen, bleekmiddel, azijn of sterke chemicaliën om je kunstgebit schoon te maken. Deze kunnen het oppervlak van het kunstgebit beschadigen.

7. Regelmatige controles bij de tandarts: Zorg ervoor dat je regelmatig controleafspraken hebt bij je tandarts om je kunstgebit te laten controleren en eventuele aanpassingen te laten maken. Dit zorgt ervoor dat je kunstgebit goed blijft passen en voorkomt mogelijke problemen.

Onthoud dat een goede mondhygiëne en regelmatige reiniging van je kunstgebit cruciaal zijn voor een gezonde mond en een langere levensduur van je kunstgebit. Volg deze richtlijnen en raadpleeg je tandarts als je vragen of problemen hebt met betrekking tot het